Blog

Τα τελευταία μας νέα

Crowdsourcing σε προγράμματα Πολιτισμού με την υπογραφή της Honest Partners

Standard Post with Image

Η Honest Partners στηρίζει προγράμματα πολιτιστικής καταγραφής τύπου crowdsourcing, καθώς η πρακτική αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης πληροφοριών στον ευρύτερο τομέα του Πολιτισμού.

Ως crowdsourcing αποδίδεται η δυναμική συμμετοχή του κοινού στην παροχή, επεξεργασία και οργάνωση πληροφοριών, υποβοηθώντας το έργο των επιστημόνων στη συγκέντρωση και τεκμηρίωση υλικού. Περίπτωση-σταθμός για την εδραίωση της πρακτικής στον επιστημονικό χώρο αποτελεί η  επιτυχής έκβαση του προγράμματος Ancient  Lives του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου μέσα από μια online βάση δεδομένων ελεύθερης πρόσβασης, και με κατάλληλη καθοδήγηση,  εθελοντές κλήθηκαν να «διαβάσουν» αρχαία ελληνικά κείμενα από το τεράστιο αρχείο παπύρων της Οξυρρύγχου της Αιγύπτου. Η πρωτοβουλία επέτρεψε στους επιστήμονες την επεξεργασία και ερμηνεία ενός ογκωδέστατου και εξαιρετικά σημαντικού πολιτισμικού αποθέματος σε ρυθμούς εξαιρετικά ταχείς σε σχέση με αυτούς που θα επέτρεπε η κλασική μέθοδος τεκμηρίωσης, ενώ για πρώτη φορά το ευρύ κοινό έγινε με τρόπο τόσο δυναμικό αλλά ταυτόχρονα απλό και ανέξοδο, συμμέτοχος και κοινωνός της διαδικασίας μελέτης αρχαίου υλικού. Σήμερα, το crowdsourcing έχει εδραιωθεί πλέον ως βιώσιμη πρακτική σε διάφορους τομείς της έρευνας και διαχείρισης του πολιτισμού, με σημαντικά παραδείγματα στην καταγραφή επαπειλούμενων αρχαιολογικών θέσεων μέσω δορυφόρου ( Διαστημική Αρχαιολογία / Archaeology from Space).

Η Honest Partners δραστηριοποιείται από πολύ νωρίς στην τεχνική στήριξη πρωτοβουλιών crowdsourcing στην Ελλάδα, από πλευράς σχεδιασμού και υλοποίησης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την εταιρεία Monumenta -η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα μελέτης και διάσωσης των νεότερων μνημείων της Ελλάδας-  υλοποιεί τις τεχνικές εφαρμογές οι οποίες στηρίζουν το νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της εταιρείας με τίτλο «Τεκμηρίωση και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα». Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πλατφόρμα του προγράμματος Καταγραφή Κτιρίων της Αθήνας | DocAthens, η οποία επιτρέπει τον συνεχή εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων με νέα στοιχεία.  Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επίσης και σχετική εφαρμογή για κινητά, μέσα από την οποία, τα δεδομένα του προγράμματος, ενσωματωμένα  σε προτεινόμενες τουριστικές διαδρομές, θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους επισκέπτες της Αθήνας που επιθυμούν μια εναλλακτική γνωριμία με την ιστορία της πόλης.

Να σημειωθεί ότι στο ενεργητικό της Honest Partners συγκαταλέγεται η ψηφιακή πλατφόρμα του πρωτοπόρου για την εποχή του προγράμματος MυΑ Project (Μνημεία Υπό Απειλή), της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

 

Πηγές

Ancient Lives, https://www.ancientlives.org/

Zooniverse (crowdsourcing - based research projects), https://www.zooniverse.org/projects

Global Explorer (Archaeology from Space), https://www.globalxplorer.org/

MυΑ, http://www.mua.gr/

Monumenta, http://www.monumenta.org/

Καταγραφή Κτιρίων της Αθήνας | DocAthens, http://www.docathens.org/gr/

Δεν υπάρχουν νεότερα άρθρα

Σχετικά Άρθρα:

Ευχαριστούμε για την εγγραφή

OK