Blog

Τα τελευταία μας νέα

Οδηγός startup επιχειρήσεων

Standard Post with Image

Οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, τα startups, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals) τα Ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και το ταλέντο των νέων μορφωμένων Ελλήνων που έχουν όρεξη για δουλειά, δημιούργησαν μία νέα δυναμική στο χώρο της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Με αυτόν τον οδηγό θα μάθετε πώς να ξεκινήσετε τη δική σας επιτυχημένη επιχείρηση μέσα από τα εξής  5 στάδια:

• Πώς να ξεκινήσετε
• Δημιουργία ομάδας
• Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων στην Ελλάδα
• Τρόποι χρηματοδότησης
• Εύρεση συνεργάτη πληροφορικής

 

Κατ’ αρχάς είναι καλό να γνωρίζουμε  τι ορίζεται ως “startup”. Αν για παράδειγμα κάποιος ανοίξει ένα εστιατόριο θεωρείται startup;  και αν όχι, γιατί;

Με τον όρο startup εννοούμε μια επιχείρηση (συνήθως συνυφασμένη με τη τεχνολογία) η οποία διαθέτει το στοιχείο της απόλυτης αβεβαιότητας. Κάτι που ένα εστιατόριο δεν διαθέτει διότι υπάρχει ήδη σχηματισμένη αγορά, οι δυνητικοί πελάτες είναι συγκεκριμένοι, και μπορούν να γίνουν προβλέψεις μέχρι και στον τζίρο της επιχείρησης κάτι που σε μία καινοτόμα επιχείρηση όπως είναι μία startup δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί! Τα μέλη μίας startup κυριολεκτικά επιχειρούν να ανακαλύψουν το άγνωστο. Εάν καταφέρουν να εφαρμόσουν τη θεωρία τους στη πράξη, είναι δυνατό να επιτύχουν του σκοπού τους όπως τόσες άλλες πραγματικά επιτυχημένες Ελληνικές startups.

  • Πώς να ξεκινήσετε

Δυστυχώς είναι κακή συνήθεια στη χώρα μας να παραβλέπεται η σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου . Δε θα πρέπει να κάνετε τη παραμικρή ενέργεια δίχως ένα σωστό Business Plan. Αναζητήστε πολλά από τα διαθέσιμα υποδείγματα στο internet, όπου συμπληρώνοντας τα θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη πραγματικότητα και να απαντήσετε σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με την ομάδα, το προϊόν, τους πελάτες ,την αγορά και τον ανταγωνισμό σας.

  • Δημιουργία ομάδας

Το πιο σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας σας είναι η ομάδα που θα συνθέσετε. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που έχετε συντάξει, έχετε αποφασίσει να υπάρχουν  διακριτοί ρόλοι (όπως π.χ. Front-developer, Back-developer, marketing manager κλπ). Θα πρέπει τα μέλη της ομάδας σας να διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες από εσάς, καθώς και να διαθέτουν την ωριμότητα να λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Ένας ωραίος τρόπος για να διακρίνετε με αντικειμενικά κριτήρια ποιος είναι ο κατάλληλος συνεργάτης σας, είναι να συμπληρώσετε άπαντες τα γνωστά “Team roles tests”. Τεστ ομάδας δηλαδή όπου χαρτογραφείτε τα αποτελέσματα και βλέπετε με διαγράμματα τις συνολικές δυνάμεις και αδυναμίες της ομάδας σας.

  • Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων

Είναι λογικό με το που ξεκινήσετε, να θέλετε να έχετε τα γραφεία σας, το ρεύμα σας, το internet, το κλιματισμό και όλες τις υποδομές που θα έχετε ανάγκη. Το ίδιο θέλουν και άλλοι startupers . Για αυτό και υπάρχουν οι λεγόμενες  “θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων” (business incubators) όπου όχι μόνο παρέχονται όλα τα παραπάνω, αλλά παρέχεται συμβουλευτική κάλυψη σε όλα τα στάδια μέχρι να βγει το προϊόν ή η υπηρεσία σας στην αγορά. Ακόμα και μέχρι να βρείτε τους πρώτους χρηματοδότες σας.

  • Τρόποι χρηματοδότησης

Έχετε πλέον μια ικανή ομάδα,  ένα δελεαστικό Business Plan, ένα ρεαλιστικό προϊόν και μια σαφή εικόνα για την αγορά. Μπορείτε να:

• Αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες ευκαιρίες. Λάβετε μέρος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και αποκτήστε πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
• Αναζητήσετε Venture Capitalists (VCs). Υπάρχει πλήθος χρηματοδοτών στην Ελλάδα που αναζητούν ιδέες και ομάδες σαν τη δική σας για να τη συμπεριλάβουν στο Portfolio τους. Τα ποσά που διατίθενται είναι αρκετά ώστε να μεγαλώσετε την επιχείρηση σας. Θα χρειαστεί βεβαίως να έχετε τα πρώτα δείγματα πωλήσεων στην αγορά (έστω και αν αυτά στην αρχή δεν είναι ενθαρρυντικά).
• Κάνετε Crowdfunding. Υπάρχουν ιστοσελίδες όπου αποκτάτε χρηματοδότηση μαζικά από ανθρώπους από όλον τον κόσμο, εάν πρώτα φυσικά καταφέρετε να τους πείσετε για το εγχείρημα σας. Ελληνικές startup έχουν λάβει αυτού του είδους τη χρηματοδότηση στο παρελθόν δεχόμενες ουσιαστικά μία χρηματοδότηση όπου πολλοί αγνοούν ή υποβαθμίζουν.

  • Συνεργάτης πληροφορικής

Έχετε φτάσει πλέον στο τέλος της περιόδου προετοιμασίας σας.
Με την κατάλληλη εταιρεία πληροφορικής που θα επιλέξετε να πλαισιώσετε την επιχείρηση σας, θα δημιουργήσετε την ιστοσελίδα (website, eshop), ή την εφαρμογής σας (mobile app, custom software κ.α.) η οποία αποτελεί και τη «βιτρίνα» της επιχείρησης για τους πελάτες σας.  Για το λόγο αυτόν θα πρέπει ο συνεργάτης πληροφορικής σας να αποτελεί μία αξιόπιστη λύση στην αγορά με πλήθος ολοκληρωμένων projects. Στην Honest Partners εργαζόμαστε από κοινού με τα στελέχη των επιχειρήσεων-πελατών μας για να φέρνουμε τα όνειρα τους στο ψηφιακό κόσμο. Διαθέτουμε εμπειρία στο τομέα των startup επιχειρήσεων ενώ παράλληλα καταφέρνουμε να πραγματοποιούμε αυτό το οποίο επιθυμείτε  χωρίς εκπτώσεις σε ποιότητα και αισθητική. Η λύση για ένα καλύτερο αύριο για εσάς και την επιχείρηση σας βρίσκεται στα χέρια σας!

Σχετικά Άρθρα:

Ευχαριστούμε για την εγγραφή

OK