Blog

Τα τελευταία μας νέα

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών: Διαθέσιμο στο κοινό το έργο της Honest Partners

Standard Post with Image

Το Σάββατο 21/10 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. Η Honest Partners έχοντας μακρόχρονη εμπειρία σε έργα πολιτισμού ανέλαβε την παραγωγή και την εγκατάσταση διαδραστικών ψηφιακών μέσων και παιχνιδιών στον εκθεσιακό χώρο του.

Ειδικότερα, η Honest Partners υλοποίησε τρεις ενότητες ψηφιακών εφαρμογών:

I.   Μια ενότητα εφαρμογών με τίτλο «Παίζουμε επιτραπέζια» αναπτύχθηκε για το διαδραστικό έκθεμα-ψηφιακό τραπέζι το οποίο έχει ενταχθεί στην μόνιμη έκθεση και στο οποίο οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να παίξουν τρία επιτραπέζια παιχνίδια του παρελθόντος σε ψηφιακή εκδοχή: το «Διεθνές Πύρινον Ιπποδρόμιον», την «Τόμπολα Εικόνων» και το «Κυνήγι του Λαγού». Τα πρωτότυπα των παιχνιδιών αυτών και οι οδηγίες τους αποτελούν μέρος της Συλλογής του Μουσείου. Ο σχεδιασμός της Honest Partners προβλέπει την δυνατότητα μελλοντικής ενσωμάτωσης επιπλέον παιχνιδιών στο ψηφιακό τραπέζι.

II.   Μία άλλη ενότητα με τίτλο «Ψηφιακές λεζάντες» αφορά την παραγωγή και εγκατάσταση web based συστήματος εποπτικών μέσων (touchscreen tablets) στο χώρο της έκθεσης: διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα με κείμενο, εικόνα και ήχο έχουν ενταχθεί σε 25 διαφορετικές περιοχές που αντιστοιχούν σε αντίστοιχες προθήκες της μόνιμης έκθεσης και λειτουργούν σαν πληροφοριακές λεζάντες για το περιεχόμενο των προθηκών. Τα εκθέματα παρέχουν διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε θέση, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ανανέωσής τους με δυναμικό τρόπο εφόσον η σύνδεση μεταξύ των εκθεμάτων αλλά και η αναζήτηση στοιχείων γίνεται από ενιαίο σύστημα διαχείρισης των πληροφοριακών δεδομένων.

III.   Μια τρίτη ενότητα αφορά το πολιτισμικό πλαίσιο της έκθεσης. Η Honest Partners ανέπτυξε ένα mini διαδικτυακό τόπο ο οποίος περιλαμβάνει multimedia πληροφορίες για το ιστορικό/πολιτισμικό πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης και αναπτύσσεται σε δύο άξονες.

         Ο πρώτος αναπαράγει τη δομή και το σκεπτικό ανάπτυξης της έκθεσης όπως αυτό περιλαμβάνεται στο μουσειολογικό της ανάπτυγμα. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλεται η σύνδεση επιλεγμένων τεκμηρίων με την εκάστοτε ιστορική περίοδο και ενδεχομένως τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκουν αλλά και με την εκθεσιακή ενότητα στην οποία εντάσσονται.

         Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει πληροφορίες για το διατηρητέο κτίριο του Μουσείου Παιχνιδιών, την ιστορία και τις προηγούμενες χρήσεις του, καθώς και για τις εργασίες αποκατάστασης που έγιναν για να μετατραπεί σε Μουσείο.

Δεν υπάρχουν νεότερα άρθρα

Σχετικά Άρθρα:

Ευχαριστούμε για την εγγραφή

OK